14.2.12

Ο Κώστας Βουτσάς δίνει απαντήσεις!

(Μια συνέντευξη που μας έστειλε η ρεπόρτερ μας η Βάλια)


Με τις ταινίες του μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές. Ο Κώστας Βουτσάς μπορεί να χαρακτηριστεί "θρύλος" του ελληνικού σινεμά. Τον περιμέναμε με μία μεγάλη ανθοδέσμη που δεν την άφησε στιγμή από τα χέρια του.

Μιλήστε μας λίγο για τα παιδικά σας χρόνια... ήσασταν καλός μαθητής; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα;
Δεν ήμουν καλός μαθητής, αλλά κάθε χρόνο κατάφερνα και πέρναγα τις τάξεις. Θυμάμαι πως τελείωσα την 1η γυμνασίου με 13. Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η γυμναστική (γέλια).

Εμείς τα παιδιά, σας γνωρίζουμε κυρίως από τις μοναδικές Ελληνικές ταινίες που σας έχουμε δει να πρωταγωνιστείτε. Γιατί πιστεύετε αυτές οι ταινίες ακόμα και σήμερα αγαπιούνται τόσο πολύ;
Τις αγαπάτε γιατί βλέπετε ένα περιβάλλον διαφορετικό... αλλιώτικο, πιο ήρεμο, πιο ηθικό και ίσως πιο δημιουργικό. Όλοι θα θέλαμε να ζούμε μία τέτοια ζωή.

Σας έχουμε απολαύσει σε δεκάδες έργα. Ποια ήταν τελικά η πιο αγαπημένη σας ταινία;
Όλα τα έργα στα οποία έπαιξα ήταν επιλογές δικές μου. Διάβαζα τα σενάρια, μου άρεσαν και τα έπαιζα. Έτσι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα τα αγαπώ εξίσου.

Ποια ήταν η αγαπημένη σας παρτενέρ στις ταινίες αυτές;
Η Μάρθα Καραγιάννη, η Ζωή Λάσκαρη και η Χλόη Λιάσκου ήταν οι αγαπημένες μου. Ιδιαίτερα όμως η Μάρθα με την οποία παίζουμε τώρα και στο θέατρο.

Από τους τόσους ηθοποιούς που συνεργαστήκατε όλα αυτά τα χρόνια, ποιον θα ξεχωρίζατε σε σχέση με τους υπόλοιπους και γιατί;
Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν... με δεκάδες συναδέλφους μου, είμαστε πολύ φίλοι και έχουμε άριστες σχέσεις.

Αν σας δίναμε την δυνατότητα να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, ποια εποχή θα θέλατε να ξαναζήσετε;
Όλες οι ηλικίες έχουν τις ομορφιές τους. Αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα ήθελα να βρισκόμουν στην εποχή που τελείωσα το σχολείο. Να ξεκινούσα δηλαδή να παίζω στον κινηματογράφο.

Θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος; Πού αισθάνεστε καλύτερα σαν ηθοποιός;
Ασφαλώς στο θέατρο... ενώπιος - ενωπίω. Το θέατρο είναι πιο δημιουργικό, φτιάχνεις την παράσταση μόνος σου κάθε βράδυ. Η τηλεόραση και ο κινηματογράφος είναι ουσιαστικά μία κασέτα.

Ποιοι, κατά την γνώμη σας, νέοι ηθοποιοί αξίζουν την προσοχή μας;
Είναι αλήθεια πως έχουμε πολλούς καλούς νέους ηθοποιούς. Είναι πιο μορφωμένοι από εμάς και προχωράνε γρήγορα. Δε θέλω να πω ονόματα αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι ηθοποιοί.

Πώς βλέπετε τον Ελληνικό κινηματογράφο σήμερα;
Είναι πια λίγες οι ταινίες σε σχέση με τη δική μας εποχή. Πάντως γίνονται αξιόλογες προσπάθειες και ας είναι λίγες οι αίθουσες προβολής Ελληνικών ταινιών.

Παρακολουθείτε τηλεόραση; Τι βλέπετε συνήθως;
Βλέπω συνήθως ειδήσεις για να είμαι ενημερωμένος στο τι γίνεται στον κόσμο. Συχνά βλέπω και κινηματογραφικές ταινίες, αν και δεν τα πάω καλά με τα διαλείμματα των διαφημίσεων... δεν τα μπορώ καθόλου.

Έχετε χόμπι; Τι κάνετε τον ελεύθερό σας χρόνο;
Μου αρέσει πάρα πολύ το διάβασμα. Έχω διαβάσει εκατοντάδες βιβλία. Φανταστείτε πως δεν χωράνε πλέον στο σπίτι μου. Προτιμώ κυρίως τους νέους συγγραφείς.

Παρακολουθείτε αθλητικούς αγώνες; Σε ποια ομάδα έχετε μεγαλύτερη συμπάθεια;
Παρακολουθώ πολύ συχνά. Μικρός ήμουν αθλητής στίβου και είναι ο λόγος που δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου και το ίδιο συνιστώ και σε εσάς. Είναι η μεγαλύτερη ανοησία. Επειδή ο πατέρας μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζω την ΑΕΚ αλλά συμπαθώ και τον ΠΑΟΚ αφού γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος συμπληρώνετε 60 χρόνια στο θεατρικό σανίδι και σας συναντάμε στο θέατρο ΒΕΜΠΟ... πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή την παράσταση.
Είναι μία επιθεώρηση... η επιθεώρηση είναι ουσιαστικά μία παράσταση εναντίον της εξουσίας. Περνάμε πολύ ωραία όλοι και ο κόσμος το ευχαριστιέται καθημερινά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ταξιδιωτικός προορισμός;
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια... μου αρέσει να πηγαίνω στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, όμως θεωρώ ταξίδι και ένα ωραίο γεύμα με την οικογένειά μου, η μία ωραία συζήτηση με τις κόρες μου... ταξίδια είναι και αυτά και μάλιστα πολύ ευχάριστα.

Τι ρόλο έπαιξαν στην ζωή σας τα παιδιά;
Πολύ μεγάλο... γέμισε και άνθισε η ψυχή μου, με τα παιδιά μου. Με λατρεύουν και τα λατρεύω. Είναι η όαση της ζωής μου. Έχω τρεις υπέροχες κόρες, αλλά έχω μεγαλώσει και τον Άνθιμο (Ανανιάδη). Είμαι και πατέρας 2 παιδιών της Action Aid, που κάθε μήνα τους στέλνω χρήματα για να τα βοηθήσω. Να πείτε και στους γονείς σας να κάνουν το ίδιο.

Θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στα μικρά παιδιά που θα διαβάσουν την συνέντευξή μας.
Θέλω να πω στα παιδιά να είναι ανεξάρτητα... προσοχή όχι ανυπάκουα, αλλά ανεξάρτητα. Να φροντίσουν να μορφωθούνε, γιατί ό,τι αποθηκεύουμε στο μυαλό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.

Συνέντευξη: Ειρήνη Βόσικα & Βάσια Αλιφραγκή
Φωτογραφίες: Λυβησιανός

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχη συνεντευξη