11.1.11

Οι Ανταποκριτές μας επιλέγουν: "Κορίτσι δέκα ετών ανακαλύπτει μακρινό σουπερνόβα!"


τη σημερινή είδηση # επέλεξε η Εύη Κοντού και την ευχαριστούμε

--


Κορίτσι δέκα ετών ανακαλύπτει μακρινό σουπερνόβα

Τορόντο, ΚαναδάςΗ δεκάχρονη κόρη ενός ερασιτέχνη αστρονόμου είναι ο νεαρότερος άνθρωπος που έχει ανακαλύψει ποτέ έναν υπερκαινοφανή αστέρα, ανακοίνωσε η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία του Καναδά.


H Κάθριν Γκρέι, μαθήτρια στην πόλη Φρέντερικτον της επαρχίας Νιού Μπρούνσουικ, ανακάλυψε το σουπερνόβα την Κυριακή, καθώς κοίταζε φωτογραφίες τηλεσκοπίου με μακρινούς γαλαξίες.


Ο πατέρας της κοίταξε τις εικόνες που του έδειξε η Κάθριν και κατάλαβε ότι επρόκειτο όντως για υπερκαινοφανή.


Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία του Καναδά και δημοσιεύτηκε στο Κεντρικό Γραφείο Αστρονομικών Τηλεγραφημάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.


Τα σουπερνόβα είναι γιγάντια, γερασμένα άστρα που εξαντλούν τα καύσιμά τους και καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος. Στην τελική φάση της ζωής τους εκρήγνυνται βίαια και μετατρέπονται σε άστρα νετρονίων ή μαύρες τρύπες.


Είναι σπάνια φαινόμενα και συνήθως εντοπίζονται συγκρίνοντας παλιές και νέες φωτογραφίες της ίδιας περιοχής του ουρανού.


Ο συγκεκριμένος υπερκαινοφανής αστέρας, με την ονομασία 2010lt, ανακαλύφθηκε στον γαλαξία UGC 3378, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 240 ετών φωτός στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμηλοπάρδαλης.


---------------------------*Έχετε μια είδηση, ή διαβάσατε κάποιο νέο που θέλετε να μοιραστείτε; Γίνετε ανταποκριτές των Αόρατων Ρεπόρτερ και δημοσιεύστε την είδηση με το όνομά σας στην ηλεκτρονική εφημερίδα των ΑΟΡ, στέλνοντάς μας email στο enteka11@gmail.com
.
.
.