20.7.10

Ο προϊστορικός άνθρωπος… πήγαινε «σινεμά»!


Οι προϊστορικοί άνθρωποι απολάμβαναν ένα είδος…κινηματογράφου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αυστριακών και βρετανών επιστημόνων, που μελετούν εδώ και χρόνια τις χαραγμένες πάνω σε βράχους αρχαίες εικόνες.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αυτά τα έργα πρώιμης τέχνης είναι κάτι παραπάνω από απλές εικόνες, καθώς συνιστούσαν τμήμα ενός είδους οπτικοακουστικής παράστασης, που θύμιζε πρωτόγονο «σινεμά». Αν και οι εικόνες δεν μπορούσαν να κινηθούν όπως στον σύγχρονο κινηματογράφο, παρόλα αυτά, όπως είπε ο Μπέικερ, δημιουργούνταν διαδοχικές παραστάσεις, όπως στα κινούμενα σκίτσα, οι οποίες δεν προορίζονταν μόνο για θέαση, αλλά και για ακρόαση, καθώς οι βραχογραφίες είναι συνήθως φτιαγμένες σε τοποθεσίες με πολύ καλή ηχώ.

«Με αυτή την έννοια, οι βραχογραφίες δεν ήσαν απλώς στατικές εικόνες, αλλά δημιουργούσαν μια ιστορία στο μυαλό του θεατή, ακριβώς όπως στον κινηματογράφο», δήλωσε ο Μπέικερ. Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει το «Πρόγραμμα Προϊστορικής Εικόνας» προσπαθώντας να αναδημιουργήσουν αυτά τα πρωτόγονα «φιλμ» με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπολογιστών και να τους δώσουν ζωή όπως σε ένα καρτούν.
 
Οι «ταινίες», που χρονολογούνται μεταξύ 4.000 – 1.000 π.Χ., συχνά απεικονίζουν πτήσεις, χορούς ή κυνήγια, ενώ ποτέ δεν δείχνουν τον θάνατο και σπάνια απεικονίζουν γυναίκες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων «φιλμ» (που απαρτίζονται από σχεδόν 100.000 εικόνες) έχουν βρεθεί στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

eidate ti kalo kanei o kinhmatografos!

Ανώνυμος είπε...

a!

Ανώνυμος είπε...

τι κανεις?

Ανώνυμος είπε...

τι ωρα θα βρεθουμε?

Ανώνυμος είπε...

o kinimatografos mas dixnei poly kala pragamata!!fysika pane opioi theloun

Ανώνυμος είπε...

κλεισε

Ανώνυμος είπε...

κατα τις 7:00! εσυ τι ώρα θέλει;

Ανώνυμος είπε...

οκ