21.2.10

Σύννεφα

.
Mammatus2
####


*Δέκα πράγματα για τα σύννεφα

Mushroom_Cloud

Το 1803 ο Βρετανός, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και ερασιτέχνης μετεωρολόγος, Λιούκ Χάβαρντ (Luke Havard) (1772-1864) επινόησε την πρώτη ταξινόμηση των συννεφων αναγνωρίζοντας, τρεις κύριους τύπους τους: τους Θυσάνους (Cirrus), τα Στρώματα (Stratus) και τους Σωρείτες (Cumulus).

nacreous1

Παλιά κάθε μετεωρολόγος έδινε στα νέφη που παρατηρούσε όποια ονομασία έκρινε καλύτερη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την διαφορετικότητα των γλωσσών, είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των μετεωρολόγων.

Mushroom Clouds 3

Αγαπημένη ασχολία μικρών και μεγάλων όταν κοιτούν τα σύννεφα είναι να φαντάζονται πως μοιάζουν με πράγματα που τους αρέσουν…

mammatus

Από τα σύννεφα προέρχονται οι βροχές που "γονιμοποιούν" τη Γη. Αυτά παρεμβαίνουν στην πορεία της ηλιακής ακτινοβολίας που κατευθύνεται στη Γη, καθώς επίσης και στην ακτινοβολία που εκπέμπεται από την Γη.

Noctilucent_Clouds

Χάρη στα σύννεφα μπορούμε να ξέρουμε ότι ο καιρός θα επιδεινωθεί – κυρίως αν παρατηρήσουμε ότι το φεγγάρι ή ο ήλιος έχουν κύκλο γύρω τους.

lenticular

Βάση του ύψους στο οποίο βρίσκονται, τα σύννεφα χωρίζονται σε τρείς βασικές κατηγορίες: Υψηλά Σύννεφα (βρίσκονται 6 έως 15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας). Μεσαία Σύννεφα (2 έως 6 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας). Χαμηλά Σύννεφα (κάτω από 2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας).

shelf_cloud3

Όταν µιλάµε για τέχνη βασισµένη στα σύννεφα ξεχωρίζει βέβαια ο Βρετανός τοπιογράφος William Turner που έζησε στα τέλη του 18ου αρχές του 19ου αιώνα κι έγινε γνωστός κυρίως από τις εξαιρετικής ζωντάνιας θαλασσογραφίες του.

roll_cloud1

Στην κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες, αυτές αποτελούν τα µέλη του χορού, παρουσιάζονται ως θεότητες και συμβολίζουν την ομιχλώδη και αιθεροβάμονα σκέψη και έκφραση των διανοούμενων της εποχής, σοφιστών και επιστημόνων.

Mammatus Clouds 2a

Πριν λίγες ημέρες τα σύννεφα καθήλωσαν το διαστημικό λεωφορείο Endeavour και δεν του επέτρεψαν να εκτοξευτεί απ’ το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Florida.

lenticulara

Τα σύννεφα, αυτά καθ΄ αυτά έχουν μικρή σημασία ως βοήθημα στη πρόγνωση του καιρού. (Αλλά παρ' όλα αυτά είναι πανέμορφα - και δίνουν κάθε μέρα καταπληκτικά, δωρεάν σόου στον ουρανό μας.)

lenticular-clouds
.
.
.
.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικά και τα σύννεφα και τα σχόλια για αυτά!
καλό σαββατοκύριακο!

μαρία

silena είπε...

Τα σύννεφα υπέροχα, μαγικά. Στενοχωριέμαι που δεν έγινα μετεωρολόγος (γιατί παραλίγο να γίνω!)Οι φωτο καταπληκτικές.
silena

enteka είπε...

γεια σου μαρία!

silena, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά όντως είναι τέλειο επάγγελμα! να 'σαι καλά :)

Ανώνυμος είπε...

Τέλειες φωτογραφίες! Ξέρω κάποιον που συνηθίζει να λέει ότι τα σύννεφα είναι το πιο καταπληκτικό εφέ της φύσης, κάτι που τα ειδικά εφέ του κινηματογράφου δε θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν!

Στέλλα η βιβλιοφάγος

enteka είπε...

Πολύ σωστό! Τώρα βλέπω μερικά υπέροχα σύννεφα έξω απ' το παράθυρο -και σκέφτομαι τι ωραία θα ήταν να πετούσα και να καθόμουν για λίγο πάνω τους...

:)