13.2.10

Η τεχνολογία των ολογραμμάτων

.
Στο πρώτο βιβλίο των Αόρατων Ρεπόρτερ οι ήρωες συχνά βρίσκονται μακριά (ο ένας στο Τόκιο, ή στο Λονδίνο και ο άλλος στην Αθήνα ή τη Μόσχα) αλλά μπορούν να επικοινωνούν χάρη στα τεχνολογικά gadgets τους και χάρη στην ολογραμματική (ή αλλιώς ολογραφική) τεχνολογία.  

Η τεχνολογία αυτή φυσικά υπάρχει και όσο παιρνούν τα χρόνια θα τελειοποιείται και θα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή - όπως φαίνεται και στο παρακάτω (προπέρσινο μάλιστα) συναρπαστικό βίντεο.



--------------------------------------------------

*ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ #

Ολογράμματα είναι γενικά οι τρισδιάστατες και ιδιαίτερα οι στερεοσκοπικές εικόνες, δηλαδή εκείνες που αποκτούν διαφορετική προοπτική ανάλογα με την οπτική γωνιά υπό την οποία τις κοιτάζουμε.

hologram_mit_465x349px

Ένα ολόγραμμα μας επιτρέπει ν' αναπαράγουμε με μεγάλη ακρίβεια μια εικόνα που προηγουμένως έχουμε καταγράψει σ' ένα φιλμ. Κατά τη φωτογράφιση, μια δέσμη λέιζερ διαχωρίζεται κι ένα μέρος της κατευθύνεται προς το αντικείμενο που θέλουμε ν' αναπαράγουμε, καταλήγοντας σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Το άλλο μέρος καταλήγει πάλι στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια μέσω ενός κατόπτρου. Κατόπιν, φωτίζοντας την επιφάνεια με μια άλλη δέσμη λέιζερ, οι πληροφορίες αποκωδικοποιούνται σχηματίζοντας μια τρισδιάστατη εικόνα, που δίνει στον παρατηρητή την εντύπωση ότι βλέπει ένα πραγματικό αντικείμενο...
.
.
.
.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

wow!!

Ανώνυμος είπε...

καλα επαθα την πλακα μου!!!

Ντινος!