2.4.13

Γάτες....

                                                     

 Από την ανταποκρίτριά μας Μελίνα Οικονομίδου









Είναι παράξενο που το πιο γνωστό αιλουροειδές του κόσμου προσαρμόστηκε τόσο καλά στη συμβίωση με τον άνθρωπο! Το να έχουμε γάτες, να παίζουμε μαζί τους, να τις ταΐζουμε, να τις περιποιούμαστε, ακόμα και να τις προστατεύουμε, μας δίνει μια τεράστια συγκινησιακή ανταμοιβή.




      Επιλέγοντας γάτα...
Νεαρή ή ενήλικη, αρσενική ή θηλυκή, κεραμιδόγατα ή  ράτσας, μακρύτριχη ή κοντότριχη; Υπάρχουν πολλά διλλήματα όταν διαλέγετε μια γάτα. Εστιάστε τόσο σε αυτά που εσείς μπορείτε να προσφέρετε σε μια γάτα, όσο και σε αυτά που η δική σας παρουσία προσφέρει, και διαλέξτε προσεκτικά! Πριν αποκτήσετε μια γάτα, σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας. Είστε νοικοκύρης; Έχει κανένα μέλος της οικογένειάς σας αλλεργικό συνάχι, άσθμα ή άλλες αλλεργίες; Μήπως πρέπει να προσέχετε τα έξοδά σας; Μήπως ταξιδεύετε ή μετακομίζεται συχνά; Είναι η κατοικία σας σωστό μέρος για μια γάτα; Αν ναι, η επόμενη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι άμα θέλετε μια γάτα ράτσας ή κοινή. Το πλεονέκτημα της ράτσας είναι πως, πέρα από το ότι σας εντυπωσιάζει η εμφάνιση  της αλλά και ο  γνωστός χαρακτήρας της. Για παράδειγμα, οι γάτες Σιάμ και οι συγγενικές τους ράτσες είναι κοινωνικές, φιλικές, και  ευαίσθητες!                                     

Από  την άλλη οι Περσικές γάτες είναι συνήθως ήσυχες, ανεξάρτητες και... πολλές φορές τεμπέλικες! Οι αρσενικοί γάτοι συνηθίζουν να αφήνουν παντού τη μυρωδιά των ούρων τους, ενώ οι θηλυκές όσο γερνούν γίνονται συχνά απόμακρες, σχεδόν κακόβουλες. Ωστόσο επειδή οι περισσότερες κατοικίδιες γάτες είναι στειρωμένες, κάτι που εξουδετερώνει τις διαφορές συμπεριφοράς, η επιλογή φίλου που προτιμάτε δεν έχει τόσο ζωτική σημασία όσο με άλλα είδη, όπως τους σκύλους.



 
                                      ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Σημαντική επιλογή είναι το είδος της γάτας .Οι μακρύτριχες γάτες είναι καταπληκτικές στην όψη, έχετε όμως τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε για την περιποίηση μιας τέτοιας γούνας ; Οι γάτες καθαρίζονται μόνες τους αλλά για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται την βοήθειά σας. Όποιο είδος και να διαλέξετε, σκεφτείτε και τα έξοδα της συγκατοίκησης με μια γάτα. Κάποια είναι σταθερά, όπως η τροφή, τα βασικά αξεσουάρ, τα ετήσια τσεκάπ ή σίτιση στις διακοπές. Αλλά   ιδίως απροσδόκητα είναι τα ιατρικά έξοδα.


                                                 ΡΩΤΗΣΤΕ
Άμα ψάχνετε για εμβολιασμένες γάτες σας προτείνουμε να ρωτήσετε έναν κτηνίατρο ,και όχι να αγοράσετε μια οποιαδήποτε γάτα από  κατάστημα με κατοικίδια γιατί κουβαλά πολλές ασθένειες. Οι ανακοινώσεις έξω από ένα κτηνιατρείο μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες!..             




Στείλε κι εσύ κάτι στους ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ >> enteka11@gmail.com

 

                                                           

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

einai poli glikes