19.12.12

Χριστούγεννα στην Ευρώπη!


Η ρεπόρτερ μας Παναγιώτα γράφει:


Με αφορμή την ημέρα των Χριστουγέννων που πλησιάζει,έψαξα και βρήκα πληροφορίες για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα διαφόρων χωρών της Ευρώπης.


Νορβηγία 
Τα σκανδιναβικά <> (Χριστούγεννα),έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen,όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης,μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπωλ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας,ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι. 
Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod και κατά τη διάρκεια της τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων,των συγγενών και φυσικά της οικογένειας. 




Πολωνία 
Στην Πολωνία,η περίοδος που προηγείται των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς νέοι και μεγάλοι απέχουν συνειδητά από πειρασμούς(κυρίως από γλυκά) στην προσπάθεια τους να έχουν εσωτερική γαλήνη και αρμονία. 
Τα σπίτια και τα δωμάτια τους φαντάζουν υπέροχα με πλούσιες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Στην παραδοσιακή διακόσμηση της Πολωνίας χρησιμοποιούνται κόκκινα ή μπλε αλεξανδριανά σε συνδυασμό με κλαδιά από πεύκα. 
Η παραμονή των Χριστουγέννων θεωρείται η σημαντικότερη ημέρα των εορτών. Μετά από μια μέρα νηστείας η οικογένεια από τους γηραιότερους μέχρι τα παιδιά συγκεντρώνεται στο γιορτινό τραπέζι  που ειδικά για την περίσταση είναι περίτεχνα διακοσμημένο ενώ το λευκό τραπεζομάντιλο είναι πλέον απαραίτητο. 

Φινλανδία 
Στη Φινλανδία η 24η Δεκεμβρίου είναι η πιο σημαντική ημέρα της περιόδου των Χριστουγέννων. Οι εορτασμοί αρχίζουν το μεσημέρι,που σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση η ειρήνη των Χριστουγέννων καλείται να ξεπροβάλλει με κάθε επισημότητα στην πόλη <<Τurku>> της Φινλανδίας. 
Τα κεριά και τα εποχιακά φυτά διακόσμησης όπως το αλεξανδριανό δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε οικογενειακό πάντα περιβάλλον. 
Παραδοσιακά η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και μια επίσκεψη στο νεκροταφείο την παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύκτας τα καλυμμένα από χιόνι νεκροταφεία μετατρέπονται σε φωτεινές θάλασσες από κεριά. 
 
 
 

Ιταλία 
Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με αλεξανδριανά,χριστουγεννιάτικα δένδρα,την παραδοσιακή Φάτνη και με άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια. Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία. 
Στις 25 Δεκεμβρίου,μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα,τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και να ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα. 
                                                                                                                                                                                                         

*Στείλε κι εσύ ό,τι θέλεις στους Αόρατους Ρεπόρτερ! enteka11@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: