6.4.12

Το ερυθρόλευκο ρομπότ που βρίσκει τα κλειδιά σου!


[Ένα ωραίο θέμα #, που μας έστειλε η Ανταποκρίτριά μας η Ράνια.]


Την επόμενη φορά που θα ξεχάσετε πού βάλατε τα κλειδιά σας ή τα γυαλιά σας, αντί να πανικοβληθείτε ή να ζητήσετε την εξ ύψους βοήθεια του Αγίου Φανουρίου, μπορείτε να καταφύγετε στην πιο γήινη λύση του νέου ιαπωνικού ρομπότ που κατασκευάστηκε για να κάνει ακριβώς αυτό: να εντοπίζει χαμένα αντικείμενα.
 
Το ερυθρόλευκου χρώματος ρομπότ, με την ονομασία EMIEW2, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρία Hitachi με επικεφαλής τον σχεδιαστή Τακάσι Σουμιόσι και αποτελεί μετεξέλιξη ενός προηγούμενου ρομπότ της ίδιας που εμφανίστηκε το 2005.



Το ρομπότ ζυγίζει μόνο 14 κιλά, έχει μέγεθος εξάχρονου παιδιού και κινείται γρήγορα χάρη σε ροδάκια προσαρμοσμένα κάτω από πόδια του, τα οποία διπλώνουν, αν χρειαστεί, για την ευκολότερη μεταφορά του. Έχει λευκό πρόσωπο και δύο μαύρα μάτια, που εξετάζουν συνεχώς ερευνητικά τον χώρο γύρω του. Χάρη στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη του, είναι σε θέση να αναγνωρίσει αντικείμενα και πρόσωπα, αρκεί σε κάποια στιγμή στο παρελθόν να του τα έχουν δείξει έστω μία φορά.

Όταν ανακαλύπτει ένα χαμένο αντικείμενο, το ρομπότ χρησιμοποιεί δύο κάμερες στο κεφάλι του για να συγκρίνει αυτό που βλέπει (σχήμα, χρώματα κλπ) με τις εικόνες που έχει αποθηκεύσει στη βάση δεδομένων του. Μάλιστα, είναι σε θέση να συνδεθεί και με το διαδίκτυο και να "κατεβάσει" εικόνες διαφόρων αντικειμένων, προκειμένου να εμπλουτίσει τη βάση των δεδομένων του.


Όταν το ρομπότ βρει το εξαφανισμένο πράγμα (ή άνθρωπο), οδηγεί το ''αφεντικό'' του για να του δείξει τι βρήκε. Επειδή μάλιστα συνδέεται με τις κάμερες που βρίσκονται στους χώρους ενός κτιρίου, είναι σε θέση να ειδοποιήσει για το εύρημά του ακόμα και εξ αποστάσεως.

Όπως έδειξαν οι σχετικές επιδείξεις, αν π.χ. το ρομπότ ερωτηθεί "πού είναι το τάδε ρολόι;'', εκείνο απαντά "βρίσκεται πάνω στο γραφείο του κ.Τανάκα. θα σας οδηγήσω αμέσως εκεί", πράγμα που κάνει, κινούμενο με μέση ταχύτητα έξι χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή περίπου όσο κι ένας άνθρωπος που βαδίζει με ταχύ βηματισμό.

Οι κατασκευαστές του δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα πότε το νέο ρομπότ θα βγει στην αγορά, αλλά σαφώς προορίζεται ως οικιακός βοηθός ιδίως για σπίτια ηλικιωμένων, για νοσοκομεία, γηροκομεία ή ακόμα και για τουριστική ατραξιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: