12.5.11

Οι ανταποκριτές μας επιλέγουν: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στα ίχνη της βίδρας


το θέμα # επέλεξε η ρεπόρτερ μας Καίτη Γεωργίου



Στο πλαίσιο των δράσεων παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών στην Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ξεκίνησε το 2010 πρόγραμμα παρακολούθησης της βίδρας.

Η έρευνα πραγματοποιείται στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη. Και οι δύο λίμνες αποτελούν μέρος ενός συμπλέγματος λιμνών που προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις.


Μέχρι σήμερα η έρευνα αποδεικνύει την παρουσία της βίδρας ενώ η συνέχειά της θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την οικολογία και τον πληθυσμό του σπάνιου αυτού είδους. Στο πλαίσιο της έρευνας και σε πολυσύχναστα για το είδος σημεία έχουν τοποθετηθεί αυτόματες φωτογραφικές μηχανές ανίχνευσης κίνησης.




Πληροφορίες για τη βίδρα:

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra), επίσης γνωστή ως Ευρωπαϊκή βίδρα ποταμού, είναι ένα ημιυδρόβιο θηλαστικό, καλά προσαρμοσμένο τόσο στο νερό όσο και στην ξηρά. Κατοικεί σε γλυκό νερό (ποτάμια και λίμνες), σε αναπτυγμένες σε βλάστηση πλευρές της ακτής και σε βραχώδεις ακτές. Η παρουσία της βίδρας εξασφαλίζει την καθαρότητα των ποταμών και των λιμνών που αποτελούν το βιότοπό της.

Έχει μια ευρεία κατανομή σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Ασία και μέρη της Αφρικής. Η διατροφή της περιλαμβάνει κυρίως ψάρια, καθώς και τα αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), πτηνά, ασπόνδυλα (καβούρια, αστακούς), καθώς και μικρά θηλαστικά...



**Έχετε μια είδηση, ή διαβάσατε κάποιο νέο που θέλετε να μοιραστείτε; Γίνετε ανταποκριτές των Αόρατων Ρεπόρτερ και δημοσιεύστε την είδηση με το όνομά σας εδώ, στην ηλεκτρονική εφημερίδα των ΑΟΡ, στέλνοντάς μας email στο enteka11@gmail.com


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολλή εκπαιδευτικό και ωραίο!

ανταποκριτής κώστας!