15.4.12

Το Βόρειο Σέλας (timelapse)


Μια πανέμορφη νύχτα στη Νορβηγία

-----------------------------------------------------


*Τι είναι το Βόρειο Σέλας;

aurora
(πηγή Βικιπαίδεια)

Είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η εμφάνισή του σχετίζεται με τον βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, ρεύματα που λέγονται Ηλιακός Άνεμος ή Μαγνητική Καταιγίδα.

VoreioSelas

** Το Σέλας στην Ελλάδα!
Η παρατήρηση του Σέλαος από τον ελληνικό γεωγραφικό χώρο υπήρξε ανέκαθεν σπάνια. Κι όμως! 2-3 φορές η χώρα μας είχε την τύχη να "δει" για λίγο το Βόρειο Σέλας...

Στις 25 Οκτωβρίου 1870 το Αστεροσκοπείο Αθηνών δέχθηκε τηλεγράφημα από τη Λευκάδα που έστειλε ο Π. Βατσαξής και ενημέρωνε σχετικά περιγράφοντας την περατήρησή του χωρίς να κάνει μνεία στο Σέλας ή να γνωρίζει περί αυτού: "Την 6ην και 55 ώραν εφάνη άνωθεν νεφών μεχρι αστερισμού Μεγάλης Άρκτου πύρινος λάμψις έχουσα κέντρον σώματι φωτεινόν μέχρι ορίζοντος...".

Στις 24 Μαρτίου 1940 καταγράφτηκε αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης Σέλαος πάνω από την Αθήνα και που δημοσίευσε επίσημα το Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως "θεϊκά πέπλα" σκέπουν την Αθήνα. Κατά τον καθηγητή Κ. Μαλτέζο αυτή η τελευταία εμφάνιση θεωρείται μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη σε λαμπρότητα εμφάνιση του φαινομένου από το 1870 στον ελλαδικό χώρο.

Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου 2003, εμφανίστηκε Σέλας στην Αθήνα, το οποίο και έχει φωτογραφηθεί. Την επόμενη μέρα αποτέλεσε πρωτοσέλιδο στις ανακοινώσεις της NOAA.

moussette_aur16jul1_c1
.
.
.
.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απλά καταπληκτικό! ιδέα δεν είχα ότι το σέλας είχε εμφανιστεί, έστω και για τόσο λίγο, και στην Αθήνα!

παναγιώτης μπαλτζής είπε...

diavasa to vivlio sas kai itan poly kalo! poso tha ithela na zousa ti zoi twn reporter sas...

enteka είπε...

ναι, κι εμένα μου έκανε εντύπωση!

παναγιώτη, να 'σαι καλά. κι εγώ θα ήθελα να ζήσω αυτή τη ζωή, μέχρι να τη ζήσουμε όμως υπάρχει και η φαντασία μας... :)