5.5.12

Η ιστορία της τρομπέτας


Ο μπαμπάς μου είναι μουσικός της τζαζ (τρομπετίστας).Έτσι, έψαξα και σας βρήκα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την τρομπέτα.
Η ανταποκρίτριά σας Μελίνα Οικονομίδου
Το ξέρατε ότι η τρομπέτα, η βασίλισσα της τζαζ έχει αρχαιότατες ρίζες;
Η ονομασία της τρομπέτας (trompa στα ιταλικά) προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη <<στρόμβος>>, που σήμαινε <<μεγάλο θαλασσινό κοχύλι>>. 

Ο σωλήνας της σύγχρονης τρομπέτας είναι αναδιπλωμένος για πρακτικούς λόγους (η αρχαία σάλπιγγα που ήταν πρόγονος της είχε ευθύ σωλήνα).




Το σχήμα του είναι κυλινδρικό και καταλήγει σε μια <<καμπάνα>> που ανοίγει ελαφρά. Η τρομπέτα έχει τρεις βαλβίδες.  


Χάλκινες σάλπιγγες μπορεί κανείς να συναντήσει σε όλους τους αρχαίους μεγάλους πολιτισμούς, όπως της Κίνας, της Αιγυπτίου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ρώμης κλπ.Δύο ευθείες σάλπιγγες – η μία ασημένια και η άλλη χάλκινη – που βρέθηκαν  στον τάφο του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών, είναι οι παλαιότερες που έχουν φτάσει στα χέρια μας και χρονολογούνται από το 1350π. Χ. Στο Μεσαίωνα οι σάλπιγγες χρησιμοποιούνταν κυρίως για στρατιωτικούς και τελετουργικούς σκοπούς, και έπαιζαν λαμπρές φανφάρες βασισμένες στον περιορισμένο αριθμό φθόγγων που έδινε η στήλη των αρμονικών. 

Λίγο μετά το 1600 πήρε το καινούργιο αναδιπλωμένο σχήμα που έχει επικρατίσει μέχρι τις μέρες μας, όμως δεν είχε ακόμη κλειδιά (φυσική τρομπέτα).Μόλις το 1815 πήρε τη μορφή που έχει σήμερα (δηλαδή με βαλβίδες-χρωματική τρομπέτα). 





*Θέλεις να στείλεις κι εσύ κάτι στους Αόρτατους Ρεπόρτερ; Να το email: enteka11@gmail.com





2 σχόλια:

Unknown είπε...

πολυ ενδιαφέρων...ωραίο ρεπορτάζ!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.