24.2.12

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις!

(Όπως μας τις έστειλε η ανταποκρίτριά μας η Βάλια!)

 Πώς δημιουργείται η ομίχλη;

Η ομίχλη δημιουργείται από τη συμπύκνωση των υδρατμών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου αριθμού υδροσταγονιδίων. Τα σταγονίδια αυτά διαχέουν το φως σε όλες τις διευθύνσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας.

Με άλλα λόγια, η ομίχλη είναι ένα σύννεφο, η βάση του οποίου ακουμπά στην επιφάνεια της γης. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί ανά τον κόσμο αναφέρουν την παρουσία ομίχλης, όταν η ορατότητα είναι μικρότερη από 1000 μέτρα. Ανάμεσα στο σύννεφο και την ομίχλη υπάρχει πολύ μικρή διαφορά, γιατί και τα δύο αποτελούνται από μικροσκοπικά υδροσταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα. Η ομίχλη, όμως, σχηματίζεται κοντά ή πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας ή της ξηράς, ενώ τα σύννεφα σχηματίζονται σε μεγάλα ύψη. 



Γιατί νομίζουμε πως τα ψάρια δεν κοιμούνται;

Έχουμε την εντύπωση ότι τα ψάρια δεν κοιμούνται επειδή δεν κλείνουν τα μάτια τους. Αυτό είναι σαν να λέμε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να κοιμηθεί επειδή δεν μπορεί να κλείσει τ' αφτιά του. Στην πραγματικότητα ο ύπνος των ψαριών δε διαταράσσεται από το φως που φτάνει στα μάτια τους. Πολλά ψάρια παίρνουν σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας. Καταλαβαίνουμε ότι αναπαύονται όταν δεν κινούνται. Μερικά είδη μάλιστα έχουν συγκεκριμένες περιοχές για ύπνο μέσα στη θάλασσα, το "κρεβάτι" τους, όπου πάνε μόνο για να κοιμηθούν και δεν κάνουν τίποτα άλλο.




Γιατί μερικές φορές έχουμε πυρετό;ΔΧΣ
Ο πυρετός – μια αυξημένη θερμοκρασία του σώματός μας - συνήθως συνδέεται με την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Η φυσιολογική θερμοκρασία μας φτάνει περίπου στους 37ο C. Ο πυρετός υποστηρίζει την προσπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος να επανακτήσει τον έλεγχο του σώματος ενάντια στους μολυσματικούς παράγοντες και με την αύξηση της θερμοκρασίας κάνει το σώμα αφιλόξενο προς αυτούς, έτσι ώστε να μην μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι ιοί και τα βακτηρίδια, τα οποία είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: