14.3.10

Η Άλκη Ζέη στη Θεσσαλονίκη

.
aaaaa

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ, μια απ' τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς, συζητά για την παιδική λογοτεχνία στο Βιβλιοπωλείο «Πυξίδα» της Θεσσαλονίκης. Τη συγγραφέα υποδέχονται: μια ενήλικη αναγνώστρια και δασκάλα μεγάλων παιδιών (Ελένη Χοντολίδου), ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων (Άρης Δημοκίδης) και μία σχεδόν ενήλικη αναγνώστρια και blogger (Ιωάννα Μπαρτσίδη).

Ημ/νία & Ώρα: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010, 19.00
Χώρος: Βιβλιοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ, Πατριάρχου Ιωακείμ 2, Θεσσαλονίκη, 2310 282776


aaaaa

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών "Μπάρμπα Μυτούσης".

Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό "Νεανική Φωνή", ένα περιοδικό για νέους που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη, τον Κωστή Σκαλιώρα.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία γιατί μυεί για πρώτη φορά τον ανήλικο αναγνώστη στον πολιτικό προβληματισμό. Το 1971 γράφει τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου, αυτή τη φορά για την κατοχή και την απελευθέρωση.

Μαζί με τη Ζωρζ Σαρρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

Έργα της: Ψεύτης Παππούς / Ο θείος Πλάτων / Κοντά στις ράγες / Αρβυλάκια και γόβες / Μια Κυριακή του Απρίλη / Τα παπούτσια του Αννίβα / Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους) / Η μωβ ομπρέλα / Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων / Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της. / / Το καπλανι της βιτρινας / Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου /
.
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: